divendres, 4 de maig del 2012

ApREnem a FeR pA!


Com FER pA?



En uns dies on la crisi econòmica és cada vegada més present cada vegada està més de moda el DO IT YOURSELF, és a dir, fes-t'ho tu mateix! i jo sóc un seguidor aferrissat d'aquesta moda.

Ja fa unes setmanes vaig començar a fer PA.
He de dir que per influència de la meva mare, que fa uns mesos que en va començar a fer i que em va passar la seva recepta.

Fer pa s'ha convertit en una rutina més del dia a dia, o potser de cada dos dies, i la veritat és que ara em costaria anar a la fleca a comprar pa... si m'el puc fer jo! de nous, de pipes, de cereals, fins i tot amb trossets de xocolata i... bé, amb tot allò que se't passi pel cap, i si el cap fa vaga, doncs pa sol, que també està boníssim!

REcEpTA

per la massa mare (la massa mare és una massa que preparem abans de fer el pa i que ha d'estar 48 hores fermentant a la nevera abans de fer-la servir. Ens ajudarà a què el pa pugi i quedi millor!) necessitarem:
  •  250 gr de farina (pot ser farina de blat normal o bé farina de força)
  •  175 ml d'aigua (tèbia)
  •  5 gr de llevat de París (així en diu la meva mare, vindria a ser el llevat fresc, el podeu trobar en les neveres d'alguns supermercats - SEMPRE HA D'ESTAR A LA NEVERA!)
  •  5 gr de sal
  •  un polsim de sucre

En un bol mesclem l'aigua tèbia i el llevat, hi afegim el sucre i la farina. Barregem bé la massa: jo ho faig amb una espàtula de silicona i no cal ni amassar-la amb les mans. Al final de tot, podem afegir-hi la sal (la sal contraresta una mica la feina que fa el llevat, per això millor afegir-la al final).

Ho passem a un tupper tapat i guardem a la nevera durant 48 hores...

...passades les 48 hores ha arribat el moment de fer PA!

fer el Pa!


agafem un bol prou gran i hi posem :

  • 100 grs de la massa mare que tenim preparada
  • 5 gr de llevat fresc (llevat de París)
  • 280 ml d'aigua (podem pesar-la també = 280gr) tèbia





Remanem amb una espàtula (jo en faig servir una de silicona que va molt bé) perquè l'aigua absorveixi el llevat.

Hi afegim 
  • 500 gr de farina (o farina de força)
Remanem amb l'espàtula perquè la farina absorveixi l'aigua. Un cop tenim una massa més o menys formada ens posem amb les mans a la massa, és a dir, buidem tot el bol sobre una superfície on poguem treballar còmodament (en el seu defecte, com és el meu cas, on bonament i cabem!). Millor si és de màrbre (jo al principi ho feia sobre una taula gran de fusta, de les de tallar embotit, i la pasta sempre s'hi enganxava). I a amassar. Uns 10, 15 minuts, ja ho veureu vosaltres mateixos quan la massa tingui una textura homogènia, semblant a la plastilina o al fang que utilitzàvem de petits a la classe de manualitats del cole.

Quan tenim la massa amassada hi podem afegir
  • 10 gr de sal i una culleradeta de sucre (la meva mare m'explica que quan es fa reposteria sempre que s'hi afegeix sal s'hi ha de posar una miqueta de sucre i a la inversa, quan és quelcom dolç sempre s'hi ha d'afegir un polsim de sal)
Acabem d'amassar i si hi volguéssim afegir fruits secs, aquest és el moment.

Quan tenim la massa feta l'hem de deixar reposar entre 3 i 5 hores en un bol tapat amb paper film. El paper film és important perquè la massa mantingui la humitat i no es faci crosta. Ah! i el bol ha de ser prou gran per permètre a la massa que creixi, si no no ho farà i el pa ens quedarà massa pesat.

Quan hagin passat aquestes hores treiem el paper film i donem un cop de puny a la massa. Aquesta, que s'haurà inflat i estarà plena de gas, es desinflarà de seguida. Després d'aquest petit moment d'agressivitat continguda (podeu aprofitar-lo per imaginar-vos que li doneu el cop de puny - Ganxet Bideak ens declarem pacífics :) - a qui us faci més ràbia, per exemple: Rajoy, Geroge Bush, Aznar, Felip Puig - per posar algú de la terra!) agafeu la massa amb molt d'amor i la traslladeu sobre un tros de paper vegetal donant-li la forma desitjada (pa de quilo, barra rústica...).

Deixeu la massa amb el paper vegetal reposar un altre cop en un bol gran i tapat amb paper de film. Aquest cop la deixarem que reposi unes 2 - 3 horetes.

Per fer-les passer podeu visitar el video tutorial de Granny Square i seguir el video que hem penjat per poder fer un Quadrat tradicional de ganxet per servir el pa quan surti del forn ;p

Quan ja hagin passat aquestes dues o tres horetes encenem el forn. El posem a uns 180 graus i deixem uns cinc minuts que s'escalfi. I ara us explicaré una manera per poder coure el pa sense que es faci la crosta abans d'haver-se cuit per dintre. 

Un ForN diNs un ForN

Quan encenem el forn hi posem una olla (de la qual tinguem també la tapa i que sigui tota de metall, sense plàstic, que si no es desfaria dins el forn!) i deixem que s'escalfi i arribi a la temperatura desitjada.
Quan així sigui, treiem l'olla del forn i a dins hi podem el pa amb el paper vegetal. En aquest moment, amb un ganivet de serra, fem uns talls transversals i molt superficials a la zona de dalt del pa. Tanquem l'olla i posem l'olla dins el forn. Deixem que es pa es cogui uns 30 minuts i treiem l'olla del forn. En treiem el pa i veurem que està perfectament fet, però blanc, no hi ha crosta.
Per fer la crosta baixem la temperatura del forn a 140 graus. Deixem que el pa reposi uns 10 minuts fora del forn i quan hagin passat posem el pa dins el forn, ara sense l'olla, perquè es comenci a fer la crosta. El deixem 10 minuts i el treiem. Deixem que reposi 10 minuts i el posem. El deixem 10 minuts i el treiem. I així fins que creiem que té la crosta que volem nosaltres.

Una altra opció és posar un got (resistent a altes temperatures) amb aigua bullint dins el forn, en un racó, de manera que manté la humitat mentres es cou el pa.

I ja tenim el pa fet!! només cal esperar una horeta que s'hagi refredat i a GAUDIR del NosTrE PA FEt a CaSa!

Que vagi de gust ;)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada