diumenge, 6 de maig del 2012

TomÀquETs seCs MArinATs

A mi mai m'han agradat el tomàquets crus, així que quan vaig tenir al davant una tapa de tomàquets secs vaig pensar que era la manera alternativa de menjar tomàquets, i em van encantar!

Els tomàquets secs són tomàquets que s'ha deixat assecar o deshidratar al sol per tal de conservar-los durant més temps, i si el prepares marinats amb oli i espècies aguanten molt més temps i són una solució per mil i un plats diferents, desde pastes, pizzes, amanides, torradetes...

Els tomàquets els podeu assecar vosaltres mateixos, o bé comprar-los secs. Nosaltres els comprem al mercadona, no sé si hi ha altres supermercats que en venguin.


què NeCessiTeM?
  • tomàquets secs
  • oli d'oliva verge extra
  • boles de pebre negre
  • fulles de llorer
  • pebrotets de cayena
  • farigola
  • un pot de vidre per poder guardar la conserva 
Per començar posarem els tomàquets en un bol amb prou aigua com perquè flotin espaiosament i amb uns 4 cl de vinagre (la mesura d'un xupito), i els deixarem que s'hidratin unes tres o quatre hores.

Quan ja han passat els posem sobre una tovallola o drap de cuina aboservent i els emboliquem i deixem que empapi tota l'aigua sobrant durant unes hores també (jo aquest cop els vaig deixar tota la nit).


Agafem el pot on els guardarem. El que hem de fer és anar posant capes de tomàquets i d'espècies i cobrir-ho tot amb l'oli d'oliva, per exemple: una capa de tomàquets, oli, dues fulles de llorer, oli, tomàquets, oli, pebre i farigola, oli, tomàquets, cayena i llorer, oli... fins que tingueu el pot ple. Sobretot ha de quedar ben cobert d'oli perquè si no pot florir-se amb facilitat.

Un cop tingueu el pot ple el deixeu uns dos o tres dies que l'oli quedi aromatitzat amb les espècies i els tomàquets marinats.

I a partir d'aquí jugueu amb la imaginació i amb els tomàquets i el resultat serà espectacular!



Un cop acabats l'oli el podeu guardar i fer servir per marinar els següents, o per un arròs i marinar carn...

divendres, 4 de maig del 2012

GaLeTes de l'AmA

Com fer Galetes?



Avui al matí ens hem llevat amb ganes de galetes!
Aquesta recepta és molt fàcil de fer i ràpida, en 40 minuts podeu passar de començar el procés a tastar les galetes!


què NeCessiTeM?


  • 2 OuS
  • 125 gr de FarINa
  • 125 gr d'AmetLla MòLta
  • 115 gr de SucRE blaNc i un poLSim de sal
  • 10 gr de Vainilla en poLs
  • 5 gr de cANyellA en Pols
  • 85 gr de ManTega
  • Una CullErAda SoperA de LleT freDa
  • 10gr de LleVat (royal per exemple)
  • Pell RatllAda d'una LLimoNa i d'una TaronJa
  • aMEtLles crueS SencERes



com Ens Hi posEm?

posem en un bol un ou sencer i del segon en separem una mica de clara que farem servir més endavant per pintar les galetes i fer que brillin, el sucre, la vainilla, la canyella,  la mantega (que hem deixat fondre a foc lent en una olla) i la sal. Ho barregem tot fins que aconseguim una massa sense grumolls i homogènia.






Afegim a la massa la farina, l'ametlla mòlta, la pell de la llimona i la taronja i la llet, i barregem.

Ja tenim la massa feta!!! ja veieu que fàcil.
Per fer les galetes necessitarem una mànega de pastisser, o una pistola d'aquestes que vènen expressament per a fer reposteria i sobre un paper vegetal anem disposant les galetes (foto).

Quan hem esgotat la massa, col·loquem sobre cada galeta una ametlla crua i pintem les galetes amb la mica de clara que hem reservat del segon ou i... ja està a punt per fornejar!

Escalfem el forn a 180 graus. Primer s'han de fer i després torrar, així que depenent del forn les posarem a la safata del mig o de sota. S'hi estaran entre 10 i 15 minuts.

Al cap de 20 minutets, quan ja s'hagin refredat ja teniu l'esmorzar preparat!







 BON PROFIT!







ApREnem a FeR pA!


Com FER pA?



En uns dies on la crisi econòmica és cada vegada més present cada vegada està més de moda el DO IT YOURSELF, és a dir, fes-t'ho tu mateix! i jo sóc un seguidor aferrissat d'aquesta moda.

Ja fa unes setmanes vaig començar a fer PA.
He de dir que per influència de la meva mare, que fa uns mesos que en va començar a fer i que em va passar la seva recepta.

Fer pa s'ha convertit en una rutina més del dia a dia, o potser de cada dos dies, i la veritat és que ara em costaria anar a la fleca a comprar pa... si m'el puc fer jo! de nous, de pipes, de cereals, fins i tot amb trossets de xocolata i... bé, amb tot allò que se't passi pel cap, i si el cap fa vaga, doncs pa sol, que també està boníssim!

REcEpTA

per la massa mare (la massa mare és una massa que preparem abans de fer el pa i que ha d'estar 48 hores fermentant a la nevera abans de fer-la servir. Ens ajudarà a què el pa pugi i quedi millor!) necessitarem:
  •  250 gr de farina (pot ser farina de blat normal o bé farina de força)
  •  175 ml d'aigua (tèbia)
  •  5 gr de llevat de París (així en diu la meva mare, vindria a ser el llevat fresc, el podeu trobar en les neveres d'alguns supermercats - SEMPRE HA D'ESTAR A LA NEVERA!)
  •  5 gr de sal
  •  un polsim de sucre

En un bol mesclem l'aigua tèbia i el llevat, hi afegim el sucre i la farina. Barregem bé la massa: jo ho faig amb una espàtula de silicona i no cal ni amassar-la amb les mans. Al final de tot, podem afegir-hi la sal (la sal contraresta una mica la feina que fa el llevat, per això millor afegir-la al final).

Ho passem a un tupper tapat i guardem a la nevera durant 48 hores...

...passades les 48 hores ha arribat el moment de fer PA!

fer el Pa!


agafem un bol prou gran i hi posem :

  • 100 grs de la massa mare que tenim preparada
  • 5 gr de llevat fresc (llevat de París)
  • 280 ml d'aigua (podem pesar-la també = 280gr) tèbia





Remanem amb una espàtula (jo en faig servir una de silicona que va molt bé) perquè l'aigua absorveixi el llevat.

Hi afegim 
  • 500 gr de farina (o farina de força)
Remanem amb l'espàtula perquè la farina absorveixi l'aigua. Un cop tenim una massa més o menys formada ens posem amb les mans a la massa, és a dir, buidem tot el bol sobre una superfície on poguem treballar còmodament (en el seu defecte, com és el meu cas, on bonament i cabem!). Millor si és de màrbre (jo al principi ho feia sobre una taula gran de fusta, de les de tallar embotit, i la pasta sempre s'hi enganxava). I a amassar. Uns 10, 15 minuts, ja ho veureu vosaltres mateixos quan la massa tingui una textura homogènia, semblant a la plastilina o al fang que utilitzàvem de petits a la classe de manualitats del cole.

Quan tenim la massa amassada hi podem afegir
  • 10 gr de sal i una culleradeta de sucre (la meva mare m'explica que quan es fa reposteria sempre que s'hi afegeix sal s'hi ha de posar una miqueta de sucre i a la inversa, quan és quelcom dolç sempre s'hi ha d'afegir un polsim de sal)
Acabem d'amassar i si hi volguéssim afegir fruits secs, aquest és el moment.

Quan tenim la massa feta l'hem de deixar reposar entre 3 i 5 hores en un bol tapat amb paper film. El paper film és important perquè la massa mantingui la humitat i no es faci crosta. Ah! i el bol ha de ser prou gran per permètre a la massa que creixi, si no no ho farà i el pa ens quedarà massa pesat.

Quan hagin passat aquestes hores treiem el paper film i donem un cop de puny a la massa. Aquesta, que s'haurà inflat i estarà plena de gas, es desinflarà de seguida. Després d'aquest petit moment d'agressivitat continguda (podeu aprofitar-lo per imaginar-vos que li doneu el cop de puny - Ganxet Bideak ens declarem pacífics :) - a qui us faci més ràbia, per exemple: Rajoy, Geroge Bush, Aznar, Felip Puig - per posar algú de la terra!) agafeu la massa amb molt d'amor i la traslladeu sobre un tros de paper vegetal donant-li la forma desitjada (pa de quilo, barra rústica...).

Deixeu la massa amb el paper vegetal reposar un altre cop en un bol gran i tapat amb paper de film. Aquest cop la deixarem que reposi unes 2 - 3 horetes.

Per fer-les passer podeu visitar el video tutorial de Granny Square i seguir el video que hem penjat per poder fer un Quadrat tradicional de ganxet per servir el pa quan surti del forn ;p

Quan ja hagin passat aquestes dues o tres horetes encenem el forn. El posem a uns 180 graus i deixem uns cinc minuts que s'escalfi. I ara us explicaré una manera per poder coure el pa sense que es faci la crosta abans d'haver-se cuit per dintre. 

Un ForN diNs un ForN

Quan encenem el forn hi posem una olla (de la qual tinguem també la tapa i que sigui tota de metall, sense plàstic, que si no es desfaria dins el forn!) i deixem que s'escalfi i arribi a la temperatura desitjada.
Quan així sigui, treiem l'olla del forn i a dins hi podem el pa amb el paper vegetal. En aquest moment, amb un ganivet de serra, fem uns talls transversals i molt superficials a la zona de dalt del pa. Tanquem l'olla i posem l'olla dins el forn. Deixem que es pa es cogui uns 30 minuts i treiem l'olla del forn. En treiem el pa i veurem que està perfectament fet, però blanc, no hi ha crosta.
Per fer la crosta baixem la temperatura del forn a 140 graus. Deixem que el pa reposi uns 10 minuts fora del forn i quan hagin passat posem el pa dins el forn, ara sense l'olla, perquè es comenci a fer la crosta. El deixem 10 minuts i el treiem. Deixem que reposi 10 minuts i el posem. El deixem 10 minuts i el treiem. I així fins que creiem que té la crosta que volem nosaltres.

Una altra opció és posar un got (resistent a altes temperatures) amb aigua bullint dins el forn, en un racó, de manera que manté la humitat mentres es cou el pa.

I ja tenim el pa fet!! només cal esperar una horeta que s'hagi refredat i a GAUDIR del NosTrE PA FEt a CaSa!

Que vagi de gust ;)